diumenge, 13 de gener del 2013

FELIÇ INÚTIL ANY 2013

La destral i la civada

De què serveix la poesia? La Utilitat de l’inútil
Una vegada un alumne del gran matemàtic Euclides li va preguntar què en trauria d’anar a les seves classes. Llavors Euclides va cridar un esclau i li va ordenar que portés una moneda al noi tot dient: Es veu que té necessitat de treure profit del que aprèn. I va continuar amb la lliçó de matemàtiques. Qui sap quin professor va donar la moneda de profit al conseller Andreu Mas Colell que anava per filosofia, passà per matemàtiques i acabà a economia, sense saber que el que l'esperava era economia política, millor dit, política econòmica per a un Estat en formació enfront d'un Estat en deformació. Tanta inutilitat acumulada no pot no ser útil.

Bon any i inútil 2013! és la felicitació de Le Monde des Livres, que amb el manifest de Nuccio Ordine, La Utilitat de l’Inútil, recorda que en els períodes de crisi com l’actual triomfen l’utilitarisme i l’egoisme més sinistre, però que les descobertes fonamentals que han fet progressar la humanitat són obra d’individus que volien simplement saber, satisfer la curiositat.  

El gran poeta Salvador Espriu no sabia pas què és la poesia ni de què serveix: No sé què és la poesia –deia–, tal vegada, només una mica d’ajuda per viure rectament i potser per ben morir. Per això l’Any Espriu no servirà de res si no és inútil, si els diaris no reprodueixen versos inútils del poeta de Sinera, en comptes de reproduir les seves reflexions de derrotat per l’utilitarisme.

Verdaguer acusava la poesia d’enganyosa perquè li ensenyava de construir mons que no existien i d’escriure versos en l’arena que les ones del mar esborraven. Enganyosa, inútil, perquè li feia venir ganes d’escriure versos eterns amb estrelles del firmament i li recordava el paradís primigeni de la innocència infantil. Res no el podia fer més inútil, somiador, utopista i visionari.        

Giacomo Leopardi, un altre aspirant a la utilitat de la inutilitat de la poesia, deia que es pot donar el cas que el poeta miri de ser útil i fins i tot que ho aconsegueixi, però això encara no vol dir que el fi de la poesia sigui ser útil. Igual com el pagès es pot servir de la destral per segar civada o el que convingui, sense que això signifiqui que la finalitat de la destral és segar. La poesia pot ser útil indirectament, com la destral pot servir per segar, sense que això sigui el seu fi natural.

Feliç Inútil Any! És la millor felicitació de 2013, un any tan inútil com qualsevol per continuar escrivint perquè sí sobre poetes que escriuen perquè sí en un dietari inútil com aquest. O per continuar llegint-lo inútilment.